Kaikki eivät voi päästä

7 kesä

WP_001656

Turun semifinaalissa yleisö jaksoi seurata kilpailua aamukymmenestä iltaseitsemään saakka.

Seinäjoen tangomarkkinoiden Turun semifinaalitapahtuma huipentui lauantaina perinteisen pitkään ja tuskastuttavan kuumaan maratonhuumaan, jossa nettiäänestyksestä oli 30 naislaulajaa ja 30 mieslaulajaa selviytynyt livenä esittelemään tangotaitojaan (tai siis toki taustanauhojen kanssa…muistoissa vain ovat enää ne fantasiamaiset livetaustat oikean bändin säestyksellä).

Päivän musiikki-isäntänä toiminut juontaja, vuoden 2008 tangokuningas, Jukka Hallikainen, totesi pitkän päivän päätteeksi tuloksia julkistettaessa, etteivät kaikki voi jatkoon päästä. Tuomariston tylynä tehtävänä olikin jättää Auran rannoille paljon hyviä laulajia. Tamperetta ja sieltä Seinäjokea kohti matkasi kahdeksan naislaulajaa ja saman verran miehiä.

Ilo oli valittujen joukossa ylimmillään. Pettymyksen kyyneleitä joutui nielemään moni etukäteen vahvaksi veikattu tai nuori lupaava laulaja. Kipeimmin jatkosta putoaminen taisi koskea edellisvuoden kuningattaren Heidi Pakarisen siskoa Heliä. Hänen ”yllättävää” putoamistaan hämmästelikin moni lauantain kuumassa tangohuumassa. Muutaman vuoden tauon jälkeen jälleen tangokisaan lähteneen ihastuttavan terveydenhoitajan Sanna Arellin kohtalo jäi myös mietityttämään. Hänelläkin olisi kaikella tavalla kaikki kohdillaan vaikka tangokuningattaren kruunun kantamiseen. Turun semifinaalikarsinnan tyylikkäimpiin esiintyjiin kuulunut Maija Tenkanen olisi myös ollut Seinäjoen finaalissa melkoinen piristys. Omiin suosikkeihini edelleen kuuluva Krista Tanski olisi myös tuonut Seinäjoelle jo pitkään kaivattua nuoruuden raikkautta. No, hänelläkin on edessään vielä monia hyviä tangovuosia, jos vain itse niin haluaa ja kokemusta karttuu.

WP_001658

Hallitsevan tangokuningattaren Maria Tyysterin paikalle haluaisi moni laulaja mielellään päästä.

Naisten sarjan kovimpiin ennakosuosikkeihin kuuluvat viime vuoden kakkonen Piritta Venho sekä kokeneet tangotulkitsijat Virpi Piippo ja Susanna Heikki. Kovan haasteen tuovat nuoret ja persoonalliset laulajat Erika Vikman ja Linda Mielonen.

Miesten sarjassa ei kohahduttavia putoamisia juurikaan tapahtunut. Iloisia yllätyksiä olivat, että konkarikaartiin kuuluva Kalle Jussila ja pitkään tangoissa paussia pitänyt prinssi Rami Rafael kurkottavat kohti Satumaata. Jäyhän Jere Vilkkisen jatkoonpääsy on myös hieno juttu. Ennakkosuosikeiksi nousivat nuori ja nälkäinen, yleisöä villinnyt haastaja Aki Samuli sekä tyylillä saman tekevä Visa Luttinen ja ennen kaikkea poika Pohjanmaan, Juha Hautaluoma.

Turun semifinaalitapahtuma on tärkeä askelma kohti Seinäjokea. Hämmästyttävän uskollisesti yleisö jaksaa vuodesta toiseen herkeämättä seurata tilanteen kasvamista huippuunsa, vaikka koko Hansan liikekeskus ennätetään ennen sitä jo muulta toiminnalta sulkea ja paikka on kuuma pätsi, jos vähänkin aurinko porottaa lasikattojen yllä.

Harmi on, ettei Yle enää televisioi Turun semifinaalia, vaan sen vuoksi on järjestetty Tampereelle oma televisioitava semifinaalinsa, jossa Turussa valituista kahdeksasta naislaulajasta ja kahdeksasta mieslaulajasta pudotetaan Tampereella pois kummastakin sarjasta kaksi laulajaa. Mielestäni tämä Tampereen tapahtuma on ihan turha väliaskelma, eikä sitä voi ymmärtää esimerkiksi sillä, että televisiokaluston ja väen rahtaaminen Tampereelta Turkuun on kustannuskysymys. Yleltä kyllä löytyy pätäkkää tehdä musiikkiohjelmia vaikka maailmaa kiertämällä, jos niikseen tulee…

Seinäjoen tangomarkkinoiden suurin murhe on se, miten saisi nuoria lahjakkaita laulajia kiinnostumaan tangoista ja tanssimusiikin esittämisestä. Nuorten puuttumisen Turunkin semifinaalissa huomasi ensikatseella ja kertakuulemalla. Raskaaseen karsintarulettiin toivoisi nuorten ja yleisönkin puolesta selvää kevennystä, iloisuutta ja innostusta. Aika perinteiseen tapaan mennä jyskytetään vanhalla kaavalla eteenpäin.