Sukset sekaisin tangoissa

23 helmi

Seinäjoen tangomarkkinoilla hartaasti tapahtuman historian alusta alkaen vaalitussa uusien tangojen sävellys- ja sanoituskisassa sukset näyttävät sekoavan tänä vuonna erityisen pahasti, vaikka jo muutamana aikaisempana vuonna selvää lipsumista onkin ollut havaittavissa.

Uusia tangoja on tangomarkkinoiden yli 30-vuotisen historian aikana Suomeen syntynyt reippaasti yli 5 000 kappaletta. Jokaisen tekemiseen säveltäjät ja sanoittajat ovat paneutuneet sydänverellä, tunteella ja tutulla tangon tahdilla. Vuosien varrella on syntynyt hienoja uusia ikivihreitä tangoperheen nautittavaksi. Mutta missä mennäänkään juuri nyt?

Tämän vuoden tammikuun lopulla julistettiin jälleen odotettu uusien tangojen sävellys- ja sanoituskisa. Kilpailuaika on yhä menossa ja juuri näihin aikoihin viimeisimmätkin intohimoisesti tangon tekemiseen innostuvat alan ammattilaiset hankkivat hurjimman hurmionsa timanttisen teoksen tekemiseksi. He uhraavat uurastukseen aikaa ja tupakkia, muutaman lasin viiniä ja pari levyä tummaa suklaata. Kupeesta kaivetaan päivitellen kunnon demon tekemiseen uppoavat muutamat saturaiset. Vaikka kavereita saataisiinkin soittamaan, kulunkia kertyy. Mutta mukaan on päästävä. Polte on pirunmoinen!

Tekijät vetivät henkeä tämän vuoden kilpailujulistuksen kuultuaan. Kilpailun säännöissä näet sanotaan sanatarkasti näin: ”Tangon sävellys- ja sanoituskipailun aihe on vapaa, mutta kilpailun järjestäjät toivovat, että tekijät huomiovat Seinäjoen Tangomarkkinat 2016 -tapahtuman teeman ”Liikuttava tango”. Järjestäjät pyrkivät löytämään parhaan mahdollisen tangon, jota voidaan käyttää myös Lahti 2017 MM-kilpailujen virallisena ”tunnustangona”.

No, iso joukko ”oikeita” säveltäjiä ja sanoittajia putosi kelkasta tässä vaiheessa, mutta osa ajatteli liikuttavan urheasti, että vassutetaan loppuun saakka, vaikka maitohapoille mentäisiinkin. Kiivetään vaikka kuokalla.

Mutta mitä ihmettä tapahtui heti Salppurin etkojen (Ylen käyttämä ilmaisu Lahden MM-kisojen esikisoista, Salpausselän kisoista) jälkeen. Tangomarkkinat ylpeänä julkistikin jo Youtubea myöten Lahden MM-kisojen virallisen tunnustangon Ladidaan. Tilanne on tangojen sävellys- ja sanoituskisaan osallistuvien kannalta kiusallinen. Miksi enää lähteä mukaan, kun kilpailuehtoihin präntätty tavoite on jo täytetty, vaikka kilpailun jättöaika päättyy vasta keskiviikkona huhtikuun 29. päivänä? Yritetäänkö siis tehdä tango, joka päihittää nyt jo valitun kisatangon? Tilanteen kiusallisuutta lisää vielä sekin, että haussa olleen, ja nyt löytyneen Lahden kisatangon on, todennäköisesti järjestäjien pyynnöstä, säveltänyt tangojen sävellys- ja sanoituskisan tuomaristossa istuva tangolaulukisan upea kapellimestari ja hieno säveltäjä Mika Toivanen. Aika vaikea on edes vee-tai hoo-tyylillä ponkaista tässä mäessä pitemmälle.

Mielenkiintoista on nyt, muutetaanko kesken kilpailuajan tangojen sävellys- ja sanoituskisan teemaa, vai haetaanko ”ihan varmuuden vuoksi” vielä niitä MM-kisatunnustangoja.

Kaiken kaikkiaan on mielestäni suomalaisen tangokulttuurin aliarvostamista, jos ja kun pyhää tangosanomaa kotikansallisine melodiakulkuineen ryhdytään valjastamaan johonkin selvästi kaupalliseen tarkoitukseen. Tässä tapauksessa Lahden MM-kisojen vetämiseen (vaikka sieltä vastavuoroisesti peesiapua sitten taas tangoille saataisiinkin).

En tarkoita, etteikö ensi vuoden Lahden MM-kisoissa kuultava ja massatanssikohtauksia taatusti nostattava lambadatango olisi ”Liikuttava tango”. Liikuttava se on myös nämä kaikki asetelmat huomioon ottaen. Sanoihin olen jäävi sanomaan yhtään mitään, mutta tietysti on lähdetty hakemaan parasta suomalaista tangolyriikkaa huikeimmillaan ( san. Maaria Vihervaara), eikä menoa ja monoa haittaa, vaikka talvikisoissa kesästä lauletaankin. Saas nähdä käännetäänkö tämä tango vielä ennen ensi vuoden kansainvälisiä kisoja englanniksi. Nimi tosin säilynee ja sehän passaa ainakin itärajan takaa tulevien ison naapurimaan kilpailijoiden suuhun, kun siellä on ainakin yhdellä venäläisyhtyeellä samanniminen hittibiisi…niin, ja vot! onhan se lähellä naapurimaan tuttua tokaisua Lada da!

Uudesta biisistähän ei puutu kuin räppiosa, mutta vielä sekin siihen kerkee. Suosittelen valmispalaa räppibiisistä La Di Da Di.

Ai, että mitenkö ne tangoaskeleet ovat viime muuten horjahdelleet. No, eivät niin, että suuri yleisö välttämättä huomaisi, mutta taas ne kotikoloissaan niitä kilpailutangoja sydänverellä vääntävät ovat saaneet sen sielussaan ja sydämessään tuta. Sattumaahan se tietenkin on (ja tekijöiden ammattitaitoa), että tangomarkkinoiden omistajiin kuuluvan Sonyn muutamat tähdet ovat viime vuosina nousseet sävellys- ja sanoituskisassa korkeimmalle bodium-paikalle. Tarkoitan nyt tietenkin Mariskaa, Lauri Tähkää, ja Veeti Kalliota. Samaan talliin kuuluva Tauskikin tangoissa kävi rakkautta riepottamassa, ei tekijänä, mutta voittotangon tulkitsijana.

Jos tänä vuonna sukset ovatkin jo menneet sekaisin, kannattaa tangojen sävellys- ja sanoituskisassakin katseet kääntää jo ensi vuoteen. Kun silloin itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta, niin teemankin voisi kuvitella palaavan sille latu-uralle jota suomalaiset haluavat hitaasti hiihtäen harrastaa. Suksilla tai ilman. Pitopohjaa pohtimaan jo nyt, jotta ei ainakaan niin pahasti lipsuisi!

Tämän vuoden häkellyttävän tilanteen voisi kiteyttää tämän vuoden tangojen sävellys- ja sanoituskisan tuomaristossa istuvan Jukka Kuoppamäen tunnettuun teokseen Kultaa taikka kunniaa. Sen biisin nimestä ja tarinasta löytyy sanomaa laulujen keskinäisen kilpailuttamisen filosofiasta laajemmaltikin.

JUKKA SAARINEN
Kirjoittaja on toimittaja, sanoittaja ja tangoasiantuntija.