Tangoissa tunkua Turkuun

11 huhti

2015-06-06 10.53.33-1

Tämän vuoden tangolaulukilpailu pääsi komeasti täyteen vauhtiin lauantaina 9.4. kun Yle järjesti yhdestätoista iltaviiteen kestäneen tangolauantain, jossa kuultiin tunnelmia kuudelta karsintapaikkakunnalta Helsingistä, Kuopiosta, Oulusta, Seinäjoelta, Tampereelta ja Turusta. Aikaisemmin pitkään kestänyt karsintaruljanssi puristettiin näin yhteen päivään. Ylen toimituksissa tehtyjen karsintaesiintymisten lisäksi mukaan toki pääsee myös vaikka siellä kotona kylppärikaiulla varustetulla videoklipillä.

Edesmenneen tangoasiantuntijan ja vuosikymmenien ajan kanssani tangojen etenemistä intohimoisesti seuranneen toimittaja Lasse Finskan muistoa kunnioittaen päätin kuunnella radiosta kokonaan tangolauantain tapahtumat. Ja katsoinpa vielä telkkarista päälle kertauksen vuoksi parhaita paloja Seinäjoen juhlakonsertista. Niin olisi Lassekin tehnyt. Monta kertaa radiolähetystä kuunnellessani kommentoin ääneen kuulemaani, kuin olisin Lasselle ajatuksiani jakanut. Niin meillä oli tapana tehdä aina, kun yhdessä seurasimme tangojen intohimoja herättäviä käänteitä.

Ilahduin kovasti siitä, että pitkän päivän musiikkivalinnassa kunnioitettiin suomalaisen tangomusiikin hienoa historiaa. Tilaa annettiin vanhoille tangoille, niiden alkuperäisesittäjille ja päivän musiikkiannista syntyi hyvä tunnelma. Aluelähetyksissä piipahtavan ohjelmakokonaisuuden piti hyvin kansassa toimittaja Markus Turunen, joka oli perehtynyt asiaansa huolellisesti. Vaikka aluetoimituksissa ei toimittajien asiantuntemus riittänytkään analysoimaan sitä, keitä tangokansan tuntemia ja jo monia rakastavia kilpailijoita mukaan nyt on tulossa, toimituksissa olleet tangokuninkaalliset loivat omaa tunnelmaa päivän helposti kuunneltavaan ohjelmakokonaisuuteen. Myös tien päältä tavoitetut tanssikansan suosikit olivat hyvin juonessa mukana.

Tänä vuonna kuningatar- ja kuningasehdokkaat saavat entistä paremmin näkyvyyttä kohti Seinäjoen kuumaa satumaahuumaa mentäessä. Se johtuu erityisesti siitä, että 30 vuoden tangojuhlinnan jälkeen tangomarkkinoiden ohjelmistossa mennään tänä vuonna tangoperheen ”kotoväen” voimin ja artisti- ja muusikkomäärää tangomarkkinoilla on selvästi typistetty. Näin ollen tämän vuoden finalisteilla on hyvät mahdollisuudet ponkaista entistä näkyvämmin esille. Toki ohjelmistossa ovat supertähdistä mukana muiden muassa Jari Sillanpää ja syövästään huolimatta kesäksi jälleen keikoille itsensä taisteleva Arja Koriseva. Sattuneesta syystä iloitsen myös kovasti siitä, että tangolavan torstai-ilta huipentuu kolmen upean kuningattaren Eija Kantolan, Marita Taavitsaisen ja Saija Tuupasen esittämään makoisaan Kuningatar-cocktailiin, johon olen saanut kunnian olla tekemässä käsikirjoitusta. Sitäkin enemmän kunnioitan ja kumarran sitä, että vuoden 1996 kuningatar Saija Varjus on runtelevasta MS-taudistaan huolimatta rohkeasti lähtenyt mukaan niin sävellys- ja sanoituskisan tuomaristoon kuin esiintymään tangomarkkinoilla sekä tangokadulla että perjantain yhteiskonsertissa. Kukaan ei koskaan ole laulanut Fridrich Brukin säveltämää ja Juha Vainion sanoittamaa tangoa Soi maininki hiljainen kuin Saija Varjus silloin kun hänet valittiin kuningattareksi.

Tangolauantain kuninkaallisina ”aputoimittajina” olivat Heidi Pakarinen (Helsinki), Teemu Roivainen (Kuopio), Johanna Pakonen (Oulu), Marko Maunuksela (Seinäjoki), Aki Samuli (Tampere) ja Maria Tyyster (Turku). Heidän lisäkseen eri toimituksissa piipahti monta muuta kuninkaallista. Parhaat yleisvinkit nyt tuleen asettautuneille kilpailijoille tulivat odotetusti radiotoimittajinakin kokemusta saaneilta Johanna Pakoselta ja Marko Maunukselalta. Kovan musiikkikoulutuksen saaneelta Teemu Roivaiselta olisi voinut saada vielä kuultua enemmänkin tekniikkavinkkejä, vaikka toisaalta tangoja rakastavalle kuulijakunnalle tärkeintä on mitä kuninkaallisille kuuluu juuri nyt. Mutta hieman enemmän tangokisaan lähteneiden asemaan asettautumista olisi päivän mittaan moni varmaan kaivannut.

Kilpailuun mukaan lähteneet, varsinkin jos ovat olleet samassa ruljanssissa ennenkin, laittoivat lauantaina ja sen jälkeen sosiaaliseen mediaan ahkerasti tunnelmia ja omia tuntujaan. Pelin hengen oikein oivaltavat tietävät, että mieluummin sarihellstenmäisellä reippaalla innostuksella kannattaa heittäytyä täysillä myötävirtaan kuin tuoda esille omia jännittyneisyyksiään ja mahdollisia pikkumokiaan. En tiedä, miten lähetyspaikkakunnilla mukana olleet ”aputoimittajat” saivat mukaan lähteneitä kisailijoita rentoutumaan ja nauttimaan mukana olosta. Sen tiedän vuosien kokemuksesta, että aikaisemmin muutaman vuoden tangoisäntänä maata (parhaimmillaan 11-13 paikkakunnalla) kiertänyt kuningas Jukka Hallikainen hallitsi sen homman tyylikkäästi ja tunteella.

Tangoissa taso on viime vuosina ollut erittäin kova erityisesti naisten puolella. Niin on nytkin jos ja kun esimerkiksi Nina Åkerman, Mervi Kovero, Sari Hellsten ja Erika Wikman ovat mukana. Miehissä on ollut hakemista, mutta loppuvaiheissa on aina huomattu, että muutama todellinen helmi on matkan varrella hioutunut saskahelmikalliomaisella tavalla. Niin käy tänä vuonnakin!

Seuraavaksi karsintalaulut pääsevät Ylen nettinäkyvyyden jälkeen tangotuomariston ruodittaviksi ja Turun Hansatorilla lauantaina 28.5. järjestettävään tangomaratoniin pääsee mukaan 32+32 laulajaa. Sieltä Tampereen finaalin karsintaan etenee 8+8 laulajaa. Tangokansalla on mahdollisuus kuulla ja tavata Seinäjoelle yltänneet laulajat Meritangoilla 20.-21.6. ja varsinaisiin finaaliesityksiin virittäydytäänkin sitten jo Seinäjoella 6.7.-10.7. Miesten finaali on tänä vuonna torstaina ja naisten lauantaina. Perjantaina kokoonnutaan Areenan isoon saliin juhlakonsertin merkeissä teemalla Liikuttava tango. Saas nähdä koetaanko siellä liikautuksen vai liikutuksen hetkiä. Veikkaan jälkimmäistä ainakin silloin, kun aina tangoväen sieulua ja sydäntä syvältä koskettanut kuningatar Saija Varjus saapuu estradille.

JUKKA SAARINEN