Kokemus valttia Turun tangoissa

30 touko

 

DSC_3528

Kuninkaallisten kruunua lähtivät Turun semifinaalista tavoittelemaan Virpi Piippo(vas.), Raisa Laine, Ailamari Vehviläinen, Nina Åkerman, Erika Vikman, Satu Suhonen, Jonna Ortju ja Tiina Pitkänen sekä miehissä Mikael Happonen (vas.), Marco Lundberg, Pasi Kivimäki, Benjamin Ehnroth, Petri Ritari, Mika Lappalainen, Markku Uhlbäck ja Visa Luttinen.

 

Tämän vuoden tangosemifinaali Turussa osoitti, että kokemus oli valttia kohti  kuninkaallista taivalta kuljettaessa. Finaalin karsintaan Tampereelle yltäneet kuningatarehdokkaat ovat vuosien varrelta jo tuttuja tangon tulkitsijoita, eikä miehissäkään kisan nuorinta osanottajaa, Jyväskylän Mikael Happosta lukuunottamatta juurikaan yllätyksiä koettu.

Turun semifinaali käytiin tiiviissä tunnelmassa torin lähettyvillä olevassa yökerho Venuksessa. Koko armaan sunnuntaipäivän kestävän laulukilpamaratonin innokkaimmat tangon ystävät olivat saapuneet paikalle jo hyvissä ajoin varmistaakseen eturivin paikan. Kilpailu käytiin totuttuun tapaan niin, että ensin 64 (peruutukset mukaan laskien 61) kilpailijaa esitti taustanauhan säestyksellä yhden valitsemansa tangon ja tuomaristo tiputti joukosta puolet pois toiselle kierrokselle lähdettäessä. Tampereella järjestettävään finaalin karsintaan pääsi lopulta mukaan kahdeksan naislaulajaa ja kahdeksan mieslaulajaa.

Pitkän tangopäivän juontajana toiminut vuoden 2008 tangokuningas Jukka Hallikainen piti homman hyvin hanskassa ja väliaikaohjelmasta vastanneet tanssikurssilaiset pitivät huolen siitä, ettei yleisö liiaksi liimautunut istuimiinsa. Vaikka kaiken kansan keskellä olemisesta yökerhotiloissa tingittiinkin, oli paikalle saapuneelle täydelle tuvalle tangonautintoa tarjolla melkoinen mäjäys. Kun vielä palan painiketta ja sosiaalisia tiloja oli riittävästi, kelpasi tangon taikaan paneutua täysin rinnoin.

Tämän vuoden tangokarsintoja vaivasi liika yrittäminen. Tangon tekniseen toteutukseen kiinnitettiin huomiota niin, että luonnollisuus, nautinnollisuus ja jopa karsima sekä persoonallisuus olivat jäädä taka-alalle. Ne, jotka osasivat ottaa tilanteen edes vähänkin rennosti, pärjäsivät hyvin.

Uusia yllättäjiä, hiomattomia helmiä, oli joukossa vähän. Miesten sarjassa yleisön lemmikiksi on kovaa kyytiä kasvamassa jo alkukierroksella kovimmat aplodit kerännyt, bassoäänetkin hallitseva, Mikael Happonen. Hän saa kuitenkin kohti Seinäjokea mennessä tottua kovaan kyytiin, kun tiukkaa kisaa käydään kalkkiviivoille saakka vaikkapa yleisön tykkäämien nuoren Benjamin Enrothin ja kokeneen Marco Lundbergin rinnalla. Kova kisamies tuntuu olevan myös lämminverihevosia kasvattava Iisalmen Mika Lappalainen. Hienoa on, että jatkossa on myös kahden vuosikymmenen takainen prinssi Petri Ritari, vaikka häntä kovasti paljon Turun semifinaali jännittikin. Kovat kannattajajoukot tuonut vauhdikas ja värikäs operettitaituri Visa Luttinen on jälleen mukana, kuten myös Nokian takuuvarma tangotulkki Pasi Kivimäki. Mielenkiintoista on nähdä myös, mihin tänä vuonna yltää jarsisillanpäätyyppi Markku Uhlbäck Kuopiosta. Turkulaisen musiikkiteatterimiehen Mikael Haaviston ja Topi Sorsakosken henkisen kulkuriveljen Kalle Kaajan tangotie pysähtyi Turun toiselle kierrokselle.

 

Papin tai kanttorin koulutuksesta ei Turun semifinaalissa ollut tänä vuonna apua. Se nähtiin ja kuultiin niin naisten kuin miestenkin sarjassa. Vanha tenavatähtiyskään ei sympatiapisteitä nyt tuonut. Naisten sarjassa Katja Esle (Ängeslevä) sai kokea myös sen, että vaikka varsinkin toisen kierroksen loppuhuipennuksessa lähenneltiin oopperalavoja, ei siitä, eikä vanhasta prinsessatittelistä ollut nyt apua. Naisten sarjassa varmaan kovimman pettymyksen joutui kokemaan Seinäjoen oma tykätty tangotulkitsija Mervi Kovero, jonka tie päättyi Turun toiselle kierrokselle. Aina iloinen ja huumoria hersyvä valkeakoskelainen Sari Hellsten taisi rempseydellään ylittää ”vakavahenkisen tangotulkintakisan” raja-aitoja, mutta sai sympatiapisteitä yleisöltä, joka taatusti tykkää esimerkiksi lavatansseissa Sarin rennosta blondimeiningistä.

DSC_3501

Erika Vikman on tämän vuoden kuningatarkisan ennakkosuosikki.

Nuori ja nätti Erika Vikman, viime vuoden superfinalisti eli vanhan roolituksen mukaan prinsessa, joutuu nyt kantamaan ennakkosuosikin viittaa Seinäjoelle saakka. Tällä nuorella naisella on paljon annettavaa maamme musiikkiviihteelle ja uskon, että niin hän tulee tekemäänkin. Mutta helpolla eivät periksi anna Turusta jatkoon selviytyneet sielukas ähtäriläinen Nina Åkerman, tunteikkaan paluun tangokisaan tehnyt yhdentoista vuoden takainen, esityksissään hienolla tavalla läsnä oleva, prinsessa Ailamari Vehviläinen Jyväskylästä sekä vahvaa sydämen voimaa vuosien varrella yhä vain kasvattamaan pystynyt Virpi Piippo Pyhännältä. Tyylikäs Tiina Pitkänen Oulun läheltä Kellosta on myös kasvamassa kaikella tavalla kuningatarmittoihin. Vahvojen kannustusjoukkojen kanssa liikkeellä oleva, Helsingin Laajasalon Jollaksessa asuva Raisa Laine on myös valmis isoille estradeille. Kun kohti Seinäjokea kurkottavat myös hienoääniset tangotulkitsijat Satu Suhonen kohta Kiteeseen liitettävästä Rääkkylästä ja Lievestuoreen Jonna Ortju, voi vain todeta, että Turussa tuomaristo teki aivan oikeaan osuneen ratkaisun. Ammattitaito ratkaisi.

Tulevaisuutta ajatellen Turun semifinaalissa huomio kiinnittyi siihen, ettei nuoria lahjakkaita, persoonallisia tulkitsijoita nyt juurikaan mukaan ollut syystä tai toisesta valikoitunut. Siinä onkin tapahtuman järjestäjille paljon pohtimista. Onneksi ainakin yksi tangojuniorikisan voittaja oli jo vähän sillä korvalla kuulostelemassa isoisempien edesottamuksia. Mutta hänenkään ikätovereita ei juurikaan Venuksen hämärässä päiväkerhossa näkynyt.

Luottavaisin mielin Turusta kuitenkin kaikki tangon ystävät voivat suunnata seuraavaksi Tampereen finaalikarsintaan, perinteisille meritangoille sekä sitten heinäkuussa tangon satumaahan Seinäjoelle. Vuodet ja jo vuosikymmenet ovat näet osoittaneet, että jatkoon päässeet kehittyvät näistä lähtöasetelmista finaalihuipentumiin mennessä melkoisesti. Hyvät kuninkaalliset on siis taas tulossa!

JUKKA SAARINEN