Tango ei kuulu kaikille

26 touko

2015-06-06 12.42.14

Tangomaratonia ei tänä vuonna kuulla Turun Hansatorilla, vaan lähellä sijaitsevassa yökerho Venuksessa.

 

Tänä vuonna tango ei kuulu kaikille. Kun aikaisemmin Ylen verkkosivuilla tangon ystävät sekä tangolaulukisaan lähteneiden sukulaiset ja kaverit ovat saaneet antaa äänensä suosikeilleen, ei nyt ole sitä mahdollisuutta ollut. Taakse ovat tainneet jäädä supersuositut maunohakkila-ajat anonyymikommentteineen kaikkineen.

Turussa on totuttu siihen, että aikanaan Raisiosta Aurajoen rantamille siirtynyt tangosemifinaali nähdään ja kuullaan koko kansan keskellä liikekeskus Hansan lasikaton alla sijaitsevalla sisätorilla. Intohimoisesti tangoa seuraavien lisäksi tangon taika tarttui ohikulkeviin shoppailijoihin kuin huomaamatta. Jopa nuoriin kaupassa kävijöihin. Tänä vuonna tapahtuma on siirretty Aurakadun varressa sijaitsevan Auraviihteen kyljessä olevaan yökerho Venukseen. No, siellä on toki maratonia laulettu ennenkin ja paikka on koko päivän tapahtumaa seuraaville jopa lasikattopätsiä mukavampi. Myös laulajille löytyy sosiaalisia tiloja ja backstagea toria paremmin.

Kun Yle on, jo perinteisiä karsintakierroksia typistämällä, lähtenyt heinäkuun tangohuipentumaa kohti matalalla profiililla, ovat tangolaulukisaan osallistuvat porukalla yrittäneet pitää tunnelmaa korkealla. Facebookiin on talkootyönä tehty videoklippejä ainakin kolmesta eri aiheesta. Niissä ehdokkaat kuvailevat tunnelmiaan kuultuaan pääsystä semifinaaliin, kertovat itselle tärkeistä asioista tai esineistä sekä tärkeästä paikasta elämässään. Vaikka niissä ei laulupuolesta juurikaan mitään irtoa, voi semifinalistien henkilökuvaan saada raapaisua pintaa syvemmältä.

Tuuletusvideo on näistä kolmesta videokoosteesta paras, lopun väkinäistä ylöskohotustunnelmakuvausta lukuun ottamatta. Aika monessa tärkeän asian kuvaamisessa naisille oli tärkeää lenkkitossut ja miehille  kitara. Tärkeä paikka, erityisesti miehille, tuntui olevan auto.

Jos kuningas ja kuningatar pitäisi valita videoklippien perusteella, voisivat korkealle nousta järvellä souteleva Tuomas Iso-Ahola ja tiikerihyppyä lentopallokentällä tekevä, aidosti luontevan oloinen ja laulajanakin vuosi vuodelta kehittynyt, Virpi Piippo.

Jos kuningatarsuosikkia kysyttäisiin tangotuomaristossakin olleelta musiikkineuvos Ilkka Lipsaselta, liputtaisi hän varmaankin viime vuoden superfinalistin Erika Vikmanin puolesta. Aivan mahtavaa on, että mukana ovat myös jälleen vuoden 1997 komea prinssi Petri Ritari sekä vuoden 2004 sydämellinen prinsessa Ailamari Vehviläinen. Veikkaan, että kirkkain kruunu on heilläkin nyt tavoitteena.

Tänä vuonnakin kuumin kisa käydään naisten sarjassa. Aikanaan Savosta Seinäjoelle muuttanut Mervi Kovero on kerännyt jälleen vahvat kannattajajoukot taakseen ja tuntuu olevan valmis jälleen finaalitaistoon. Sitä on taatusti myös tangokansan hehkumaan herättävä hauska energiapakkaus Sari Hellsten, joka viihtyy laulamisen lisäksi myös teatterinäyttämöillä. Hänestä tulisi kyllä sellainen kuningatar, että oksat pois ja taatusti tango kuuluisi kaikille. Sarin ei tarvitse tokaista kuin tapaansa, että: ”Heippa hei, meitsi tässä taas on valmiina vaikka mihin, eikun soitto soimaan”… ja kansa on heti hyvällä tuulella. Toimii niin suvilavoilla kuin konserttitilanteissakin.

Ai niin, viihde onkin vakava juttu ja tango totisinta totta! No, onneksi Turun semifinalistien joukosta löytyy dramaattisia daameja ja totisia torvensoittajia sekä osaavia oopperatähdenkin alkuja vaikka kuinka. Koko tapahtuman kohtalonkysymys on kuitenkin se, miten saada nuoret innostumaan tangoista. Jos siihen auttaa tanssikurssien ujuttaminen tangomarkkinoille ja tanssipaikoille, niin sitten pinttyneinkin tangofani voi jotenkin kestää senkin, että pitkään tangomaratoniinkin mahdutetaan useita liki puolen tunnin mittaisia tanssikurssiesityksiä lauluesitysten tauko-ohjelmiksi. Joku näet voisi ajatella, että laulukisa laulukisana ja tanssikurssit erikseen.

Toinen tangojen kohtalonkysymys on Seinäjoen tapahtuman kiinnostuksen säilyminen. Siinä tarvitaan jatkuvaa kehittämistä ja uudistamista. Ainakin tapahtuman taustavoimia luulisi huolestuttavan se, että pitkään Ylen tuottajana tangomarkkinoilla ollut Timo Suomi on siirtynyt Tampere-talon ohjelmapäälliköksi. Mutta iso talo Yle kyllä hoitelee hommat niin, että ammattiosaajia riittää takaamaan sen, että tango kuuluu tulevaisuudessa kaikille entistä paremmin. Askel oikeaan suuntaan on otettu siinä, kun Mikko Peltsi Peltolan juontajapariksi kiinnitettiin jopa politiittiset keskustelut kiinnostaviksi saava innostava ja iki-ihana Susanne Päivärinta.

Onnea matkaan kaikille tangolaulukisassa mukana oleville! Tangoa seuraaville vinkiksi se, että kannattaa tulla Turkuun paikan päälle katsomaan, mitkä ovat lähtöasetelmat kohti heinäkuun huipentumaa kuljettaessa. Siitä aukeaa ihan uudella tavalla koko tangotapahtuman sieluun ja sydämeen ulottuva hyvä henki.

JUKKA SAARINEN

Turun semifinaali sunnuntaina 29.5. yökerho Venuksessa Turussa klo 10 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Turun tangomaratonin aikataulu löytyy täältä:

Tangomaratonin aikataulu julkaistu!