Pilviä satumaan yllä

8 heinä

DSC_4598

Tänä vuonna sade on tehnyt sen, että tangokadulle mahtuisi väkeä huomattavasti enemmän kuin siellä on nähty.

Tänä vuonna tangon satumaassa Seinäjoella on eletty tihkuisissa tunnelmissa. Kun vielä haasteena ovat olleet yleisurheilun ja jalkapallon EM-kisat, ovat monet aikaisemmin tangoille matkansa suunnanneet jääneet kotikoloihin telkkarin äärelle, vaikka vetoapua voisi tulla hyvinkin Seinäjoella alkaneista asuntomessuista. Kotona tai mökillä tangofinaaleitakin on voinut urheilun ohella katsella ja kuunnella suorina finaalilähetyksinä sohvannurkkaan käpertymällä. Vaikka tango onkin parasta paikan päällä toista ihan liki koettuna, on televisiointi ollut elintärkeää jo yli kolme vuosikymmentä jatkuneelle Suomen suosituimmalle festivaalille. Niin se on vastakin.

Sadepilvien lisäksi satumaan taivaan ylle on kasautumassa huolen pilviä. Ne eivät välttämättä johdu siitä, että laulukilpailun finaalien tason säilymisessä on ollut tekemistä, eikä nuoria ole tangokadulle juurikaan saatu houkuteltua. No, anniskelualueiden lisääntymisen myötä alle 18-vuotiaiden liikkumista ilman vanhempia on siellä ihan tietoisesti rajoitettu. Uhkaavat pilvet ovat erityisesti tänä vuonna kasaantuneet Seinäjoen ylle, kun suorien televisiointien järjestyminen ei tulevaisuudessa ehkä lankeakaan kuin manulle illallinen. Ylen ja tangomarkkinoiden välinen yhteistyösopimus on katkolla, eikä uutta ole saatu aikaan. Tangomarkkinoiden taiteellinen ja taloudellinen johto aikovat katsoa rauhassa kortteja tämän vuoden loppuun saakka, vaikka rivien välissä tuntuu olevan myös jo lohdutusmietteitä, että ”radioinnin suosio ja sosiaalisen median mahdollisuudet ovat kasvaneet suoran televisioinnin rinnalle”. Sillä saatetaan jo henkisesti valmistautua siihen, että suorat televisioinnit voivat Ylen välittäminä oikeasti loppuakin.

Tangomarkkinoilla MTV3 eli maikkari hoiteli televisiointeja tapahtuman hulppeina vuosina aivan alusta pitäen yli kahden vuosikymmenen ajan. Ylen hoidossa televisiointi on ollut liki kymmenen vuotta. Ylelle on kuitenkin tullut paineita siitä, ”miksi yhtä tapahtumaa vedetään näin voimallisesti, kun jo muitakin vastaavia festivaaleja on tiputettu pois”.

DSC_4581

Tangojen taiteellinen johtaja Martti Haapamäki (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki toivovat pilvien haihtumiseen apua niin ylhäältä kuin kuvanäytöiltäkin.

Tangomarkkinoiden johto lähtee rohkeasti kuitenkin siitä, että televisiointi jatkuu ensi vuonnakin, jolloin maamme itsenäisyyden vuosisadan juhlavuoden kunniaksi tangon teemaksi on valittu Tango Finlandia ja tapahtuman logokin uusitaan sinivalkoisiin väreihin. Tango on näkyvästi mukana myös Lahden ensi vuoden hiihdon MM-kisoissa virallisen kisatangonkin voimalla. Ensi vuodelle tangomarkkinat saa myös oman juhlarahansa. Tangolaulukisaan mietitään ehkä radikaalejakin muutoksia ja katseita siirretään erityisesti näyttävien karsintakilpailujen järjestämismahdollisuuksiin ”yhteistyökumppanista riippuen”.

On erikoista, erityisesti tänä vuonna se, ettei vielä tässä vaiheessa televisioinnin jatkosta ole varmuutta, vaikka itsenäisyytemme juhlavuosi on erittäin tärkeä suomalaisen tangonkin vaalimisessa. Hätiä mitiä ei toki tule, jos Yle käyttää optionsa ja toiminta jatkuu likimain nykyisellään. Jos televisiointia tulee hoitamaan jokin muu media, niin silloinkin pasmat ovat kuta kuinkin selvillä. Mutta jos televisiointi katkeaa kokonaan, saattaa tahti tangossakin muuttua ratkaisevalla tavalla. Paljon ei silloin pilviä pidätellä sillä, jos vaikka Seinäjoen kaupungin kanssa syntyisi sopimus nykyisen tangokadun kattamiseen. Sitä on toivottu jo usean vuoden ajan, mutta vielä ollaan tangokadulla kovasti sateiden ja tuulien armoilla, vaikka yleensä toki tangon satumaahan on aurinkokin paistanut. Ja jos ei ulkona ilkiä olla, on jonotettu sisätilan konsertteihin. Niiden suosio on tänä vuonna kasvamassa jo viime vuotta paremmaksi.

JUKKA SAARINEN