Asennetta ja ammattitaitoa

22 touko

Iskelmäparatiisin laulukilpailun finaaliin selviytyivät Ari-Matti Niemi (vas.), Tiina Pitkänen, Sini Ikävalko, Keijo Hietikko, Veera Vento, Robin Berg, Emmy Welin ja Karell Duperval Pena.

Yli kolmenkymmenen vuoden laulukilpailuhistorian saavuttanut Seinäjoen tangomarkkinat on saanut kovan haastajan. Ikaalisissa järjestetty Iskelmäparatiisin semifinaali osoitti, että oikealla asenteella ja ammattitaidolla voidaan heti laakista päästä pitkälle.

Jo viisitoista vuotta toimineen Iskelmäparatiisi -festivaalin yhteyteen uudistettu laulukilpailu on kokeneen media- ja musiikkigurun Jukka Töylin aikaansaannosta. Monissa musiikkikisoissa kouliintunut mies sanoi suoraan iskelmämaratoonille lähtiessään haastavansa suurimman ja kauneimman eli tangot, joilla ollaan juuri tänä vuonna monen muutoksen ja murroksen keskellä.

Juontaja Arttu Harkin tenttaama kilpailunjohtaja Jukka Töyli ehti pitkän päivän aikana moneen menoon mukaan.

Iskelmäparatiisin laulukisan taustavoimista löytyvät hotelli- ja ravintolaketju Restel sekä DigiBar ja MagnumLive antoivat Töylille taiteellisesti ja teknisestikin vapaat kädet etsiä eri puolilta maata hyviä laulajia. Souvi tiesi tuhansien kilometrien taipaleita esikarsintakierroksilla 20 paikkakunnalla. Jokaisen karsintakisan voittaja pääsi suoraan semifinaaliin ja yleisöäänillä vielä 15 muuta. Yleisöäänestystä varten oli tehty videot ja niitä katsottiin lähes 50 000 kertaa. Yleisöääniä ennen semifinaalia kertyi  noin 3 600. Alkukierroksilla laulajia oli mukana kaikkiaan 260, joista 33 pääsi mukaan Ikaalisten kylpylässä järjestettyyn semifinaaliin.

Kun Seinäjoen tangomarkkinat vielä rakensi tämän vuoden karsintakierroksiaan, oli Töyli jo vauhdissa. Haastajan toimintamalliin tietenkin tässä, kuten elämän monessa muussakin kisailussa, kuuluu se, että ollaan hieman haastettua nopeampia ja parempia. Etukäteen niin laulajissa kuin mediassakin kiinnostaneen Iskelmäparatiisin semifinaali käytiinkin viikkoa ennen tangojen Turun maratonkarsintaa.

Medianäkyvyyden eteen Töyli oli tehnyt omia verkostojaan taitavasti käyttäen kunnioitettavaa ja kovasta ammattitaidosta kertovaa työtä. Kun tangojen medianäkyvyys koki melkoisen muutoksen Ylen isosta koneistosta pienempiin ympyröihin Alfa TV:n ja Järvi-Radion kanaville, veti Töyli hihastaan maikkarikortin ja sai semifinaalin ja  tulevan finaalin näkymään suorana MTV3:n verkossa. Veikkaanpa, ettei ainakaan lähetyskalustossa Ikaalisissa jääty tangojen tulevista kuvausarsenaaleista jälkeen.

Iskelmäparatiisin semifinaalissa oli paikalle saapuneiden kilpailijoiden keskuudessa todella hyvä ja kotoisan rento yhteishenki. Kilpailijoista pidettiin huolta koko pitkän päivän ajan tyylikkäällä ja tehokkaalla tavalla. Oikean bändin kanssa vedettävät kilpailukierrokset pohjustettiin jokaiseen kilpailijaan persoonakohtaisesti keskittyneillä riittävillä harjoituksilla. Yhteishenkeä lisäsi se, että kilpailukierrosten aikana kilpailijat olivat esiintymissalissa yleisön nähtävillä yhteisessä ”green room” -tilassa.

Tuomaristossakin istunut Nina Åkerman yllätti yleisön julkistamalla livenä pianisti Eveliina Jaatisen säestämänä tämän säveltämän uuden sinkkubiisin Tummaa suklaata.

Mediaa saapui paikalle jo puolen päivän tietämillä kunnioitettavan paljon. Kaiken kokeneet konkaritoimittajat ja kuvaajat kiittelivät kilvan kaikki hyvin huomioon ottavia järjestelyjä, haastattelumahdollisuuksia ja mutkattomia tietojen saamisia. Erilaisia juttuja syntyi niin painettuihin kuin sähköisiinkin medioihin pitkin päivää paljon jo ennen illan semifinaalien alkua. Paikalle oli saapunut erilaisia julkkismaailman tähtiä vaikkapa tangoilta tutuista Jaska Mäkysestä Tauskiin ja Mervi Koposesta viime vuoden tangojen naisten sarjan kakkoseen Nina Åkermaniin. Tuomaristossa työskennellyt Nina yllätti yleisön pianisti Eveliina Jaatisen kanssa live-esityksellä, jossa ensimmäisen kerran julkisuuteen putkahti koskettava uusi sinkkubiisi Tummaa suklaata. Myös hallitseva kuningas Marco Lundberg piipahti ennen keikalle lähtöään kisapaikalla kannustaakseen semifinaaliin yltänyttä puolisoaan Jaanaa (o.s. Lehtorinne).

Ikaalisten oma tähti Tiina Pitkänen on ennakkosuosikki kotikentän finaalissa.

Varsin kovatasoiseksi osoittautuneessa semifinaalissa etsitiin ja löydettiin neljä naista ja neljä miestä kesäkuun 10. päivänä pidettävään Iskelmäparatiisikisan finaaliin. Kilpailijoiden joukossa oli useita laulajia, jotka olivat ehtineet käväistä muissakin laulukisoissa. Sellaisia ovat esimerkiksi finaaliin yltäneet helsinkiläinen pastori Sini Ikävalko ja tangoilla tavattu Ikaalisten oma laulutähti Tiina Pitkänen. Naisten sarjassa finaaliin selviytyivät myös jo pienenä musikaalikärpäsen purema Veera Vento ja laivan risteilyemäntänä työskentelevä turkulainen Emmy Welin. Miesten sarjassa finaaliin nousi huikeaksi viihdyttäjäksi osoittautunut, Emmyn kanssa samalla laivalla risteilyistäntänä toimiva kuubalaissyntyinen, Kaarinassa asuva, Karell Duperval Pena. Karell esitti puoliksi suomeksi ja puoliksi espanjaksi Finlanders -yhtyeen tunnetuksi tekemän laulun Oikeesti tavalla, joka sai yleisön haltioihinsa. Biisi olisi mielestäni noussut vielä kovemmaksi hitiksi, jos Karell olisi malttanut laulaa sen kokonaan espanjaksi. Miesten sarjassa finaalipaikan lunastivat myös karaoken MM-hopeaakin aikanaan napannut lahtelainen Robin Berg, jyväskyläläinen Ari-Matti Niemi ja kurikkalainen, tangoakin taitava Keijo Hietikko.

Veera Vento nousee iskelmätähdeksi, voitti hän tai ei.

Semifinaalissa kovimmat lataukset lauteille läväyttivät erittäin varmasti esiintynyt ja huikean ammattitaitonsa loppumetreillä peliin pannut Tiina Pitkänen ja yleisön hurmaaja Karell Duperval Pena. Mutta helpolla he eivät pääse, sillä pieni, mutta pippurinen pakkaus Veera Vento pudotteli sellaisen esityksen kovaa ja korkealta Haloo Helsingin Beibi -biisillä, että oksat pois. Pastori Sini Ikävalko pitää kyllä myös huolen siitä, ettei voitto näiden kahden välillä ole vielä kirkossa kuulutettu. Miesten sarjassakin Robin Berg tulee taatusti näyttämään, ettei hänen karaoken MM-hopeansa ollut ollenkaan sattumaa. Huikea finaali siis on luvassa.

Emmy Welin kiirehti onnittelemaan Karell Duperval Penaa hienosta esityksestä.

 

Laulukisoissa vielä ensikertalaisiin kuuluva Ari-Matti Niemi pani kaiken peliin ja se kannatti.

Kun Iskelmäparatiisin kamat oli kerätty kasaan ja roudattu kohti seuraavia esiintymispaikkoja, alkoi musiikkiväki jo kääntää katseitaan ja korviaan kohti Turun tangojen maratonkisaa. Kohta päästääkin tuoreeltaan vertaamaan näitä kahta kisaa, vaikka niiden genret ja tunnelmat kulkevatkin hieman eri sfääreissä. Molemmilla on kuitenkin sama päämäärä; etsiä ja löytää kotimaisen musiikin ja tanssin ystäville hyviä viihdyttäjiä. Siinä ainakin Jukka Töylin luotsaama Iskelmäparatiisi näyttää onnistuvan ehkä jopa yli odotusten. Seinäjoen tangomarkkinoiden kohdalla oletusarvo on jo vuosikymmenten historiankin pohjalta korkealla tänä vuonnakin. Parasta mitä musiikin ystävät voivat tehdä, on mennä mukaan näihin tunnelmiin kannustamaan lahjakkaita laulajia ja mahtavia muusikoita jatkamaan rakastamaansa työtä, kävi kilpailuissa sitten miten tahansa.

JUKKA SAARINEN