Tangon vahva voima

29 touko

Tämän vuoden kiinostavin kuningatarehdokas on lääkärin ammatista haaveileva kouvolalainen Aino Niemi.

Turun tangosemifinaali eli koko armaan päivän kestänyt perinteinen tangomaraton osoitti, että tango voi hyvin. Vaikka kulissit kevenevät, tangon voima vahvistuu. Täysi tupa turkulaisessa Venus -yökerhossa näytti, että Turku on oikea tangokaupunki Seinäjoen lisäksi. Tunnelma oli mutkattoman mukava ja homma toimi hyvän juontajan, vuoden 2008 tangokuninkaan  Jukka Hallikaisen ohjaamana jälleen kerran leppoisasti. Toivottavasti Turun kaupungin ja tangomarkkinoiden hallinnon edustajat olivat yhdessä seuraamassa tapahtumaa ja yhdessä päättivät pitää kiinni takavuosilta tutuista vahvoista yhteistyökuvioista.

Turusta pääsi jatkoon sopivalla tavalla mielenkiintoinen 16 laulajan joukkue, jossa on sekä vahvaa kokemusta aikaisemmilta vuosilta että nuoruuden hurmaa. Vuoden 2013 Tangojuniorikisan voittaja, kouvolalainen kevään ylioppilas Aino Niemi on kasvanut vuosien varrella hienoksi tulkitsijaksi ja on jo kaikella tavalla valmis kuningatar. Laulamisen ohella metsästystä ja kirkkovenesoutua harrastavan Ainon haaveena on päästä opiskelemaan lääketieteelliseen. Nuori haastaja saa vastaansa melkoisen kokemuksen tangokisoissa hankkineet hienot laulajat Ailamari Vehviläisen, Mia Leivon, Sari Hellstenin, Hanna Hirvosen, Laura Lindellin sekä viime aikoina muissakin laulukisoissa mukana olleet Ramona Vaaran ja Sini Ikävalkon. Tuhannen taalan paikka on nyt erityisesti Ailamari Vehviläisellä, joka on herkästä nupustaan avautumassa täyteen kukkaan.

Naisten sarjassa Turun tangotungoksessa huomiota herätti se, etteivät kokeneet kisailijat Heli Pakarinen ja Katja Esle päässeet jatkoon. Musiikin monilahjakkuus Katja Esle oli hyvässä vedossa ja lauloi suoraan asiantuntevan tangoyleisön sydämiin. Tangon haastajaksi mainitun Iskelmäparatiisin finaaliin yltänyt tämän kevään ylioppilas ja vuoden 2014 Tangojuniorikisan voittaja Veera Vento jäi vielä kasvamaan korkoa tangokuningattaren taipaleellaan. Voi olla myös niin, että Veera löytää tiensä tähtitaivaalle muunkin kuin tangojen kautta.

Ailamari Vehviläinen parantaa vuosi vuodelta.

Veera Vento jäi tangoissa kasvamaan korkoa.

Tangojen tunnelmaa kuvasti hyvin se, että eturivin paikan saaneet pitivät tuoleistaan kiinni koko pitkän päivän. Välillä tietenkin käytiin jaloittelemassa ja tanssikoululaiset patistelivat aina tuomariston tauon aikana väkeä liikahtelemaan. Ehkä siinä patistelussa olisi vähempikin riittänyt, sillä viimeisillä ylösnostoilla ei tainnut pitkän päivän väsyttämässä yleisössä yhdenkään evä enää heilahtaa, ylös kampeamisesta puhumattakaan. Tangoissakin on aina kaikki ollut muutenkin vähän niin, että ei väkisin ja väsyttämällä, vaan innolla ja intohimolla!

Aina iloinen tangoväen viihdyttäjä Sari Hellsten on kisoissa omassa elementissään.

Tuomariston salaiset eväät.

Miesten sarjassa Turun puolen tangotuntijoita ilahdutti se, että finaalin karsintaan tiensä selvittivät Mynämäellä asuva ensikertalainen Tuomas Salminen, joka on tullut tunnetuksi myös tanssiorkesteri Kaihon solistina sekä turkulainen Jere Laakso. Molemmat yleisönhurmurit saavat vastaansa kaksi kovaa kilpailijaa, jotka ovat tulleet myös suurina hurmureina tunnetuiksi. He ovat laitilalainen kokenut tangokilpailija Rami Rafael sekä vuosi sitten täpärästi Seinäjoella ilman kruunua jäänyt kuopiolainen Markku Uhlbäck. Tangokokemusta vaikka muille jakaa on myös nokialaisella Pasi Kivimäellä. Eilisen teeren poikia eivät ole Teijo Lindström ja Antti Kuhmonenkaan. Mustaksi hevoseksi nostaisin tyylikkään vantaalaisen Jari Selanderin, josta ainakin Turun yleisö tykkäsi kovasti. Kuitenkin Kaihon miehelle voisi vinkkinä vihjaista, että kannattaa jo alkaa karavaania lastata keikkatäyteiselle, heinäkuussa alkavalle tanssivuodelle.

Tuomas Salmisessa on kuningasainesta.

On aikaista sanoa, miten Seinäjoen tangomarkkinoiden suosio kehittyy nyt, kun laajapohjainen televisionäkyvyys Ylen lähdettyä on kadonnut, mutta ainakin Turun semifinaali osoitti, että tangoa suomalaiset rakastavat. Turunkin semifinaalia kaipailtiin kovasti telkkarista, mutta onneksi somessa riitti säpinää ja finaalin karsintakin jo seuraavaksi kuvataan suorana Keravan Klondykessa kesäkuun 17. päivänä. Asialla silloin, kuten heinäkuussa Seinäjoellakin, on Alfa TV ja radion puolella Järviradio. Juuri nyt näyttää, että julkisuudessakin tangojen haastajaksi mainittu Iskelmäparatiisi ja sen laulukisa joutuvat ottamaan muutamia sivuaskeleita laulukisan johtajan Jukka Töylin jätettyä semifinaalin ja finaalin välillä yllättäen tehtävänsä. No, kisa pidetään, mutta juuri Töyli oli sen tapahtuman sielu ja henki, jolla oli kaikki eväät tehdä kisasta valtakunnallisesti varteenotettava uusien tähtien takopaja ja vaikka se tangojen haastaja. Kun Töylin tuntee, ei olisi ihme, vaikka toimintaan tottuneella alan ammattilaisella olisi jo uusi projekti suunnittelulaudalla. Ja kun se loikahtaa liikenteeseen, voi tamperelaisittain todeta, että: ”Kyä lähtee!”

Turun tangomaratonista jäi hyvä maku suuhun ja monelle kilpailijalle tuli tärkeää kokemusta. Sen voi allekirjoittaa myös lapualainen Anne Kivi, jota omat vanhemmat jaksoivat koko pitkän päivän tsempata ja kannustaa.

Ennen Seinäjokea tangoyleisöllä ja faneilla on tilaisuus nähdä finalistit yhdessä jo perinteeksi muodostuneella meriristeilyllä. Se seilataan Turun ja Tukholman välillä kesäkuun 19. päivänä ja siitä se tangokuume alkaakin nousta Seinäjokea kohti oikein tosissaan.

JUKKA SAARINEN

Voittajien kelpaa hymyillä. Tämä joukkue nähdään tangofinaalin karsinnassa.