Ei kokolihaa soittajille

8 heinä

Tuleva tangokuningatarkandidaatti Raisa Laine hoitelee Seinäjoella viime vuonna kuningassarjan kakkoseksi nousseen Markku Uhlbäckin assisteeraamista.

Eletään monella tavalla muuttuneiden tangomarkkinoiden ensimmäistä kilpailupäivää torstaita vuonna 2017. Keli on kolea, mutta liki kolmen vuosikymmenen tauon jälkeen paikalla liikkuva Finlanders -yhtyeen keulahahmo Jussi Lammela viihtyy kesäshortseissa. Loma kun on. Mies seuraa tuomarin ominaisuudessa silmä ja korva kovana tanssiorkestereiden SM-kisan finalisteja. Pistelee illalla makkaraperunoita ja jälkkäriksi tekee mieli lettuja mansikkahillolla ja kermavaahdolla. Mutta ei ota.

Torstaina illansuussa vastaan astelee myös tangokisoissa jo viime vuonna finaalimittelöihin yltänyt helsinkiläinen Raisa Laine, joka jo nyt lukeutuu ensi vuoden suosikkeihin. Välivuoden kunniaksi hän on lähtenyt avustamaan viime vuoden kakkosta ja kruunua hakemaan tullutta Markku Uhlbäckiä. Kainalossa Raisalla on laatikko ja toisessa vissypullo. Laatikossa on makkaraperunat. Sille Markulle. Niillä eväillä pitäisi tehdä tangokuningas tähän maahan.

Seinäjoen tangomarkkinat on vedenjakajalla. Niin on jo vuosia väitetty olleen myös suomalaisen tanssilavakulttuurin. Vaikka joitakin pieniä tanssilavoja on elvytetty uuteen alkuun, erityisesti Turun seutuvilla, ei voida puhua samanlaisesta tanssikulttuurista kuin oli 50 vuotta sitten, jolloin  näihin aikoihin esimerkiksi Turun Sanomissa yli kaksikymmentä tanssipaikkaa ilmoitteli säännöllisesti tanssejistaan, joissa nähtiin myös useita TV:stä ja radiosta tuttuja esiintyjiä ja juontajia sekä niitä levytähtiä. Väkeä piisasi pienempiinkin suulitansseihin. Ilman joka paikkaan tunkevia tanssikoulujakin. Ehkä juuri siksi. Kaikki uskalsivat mennä pannukahvijauholla liukastetuille parketeille omana itsenään.

Seinäjoen tangomarkkinoiden medianäkyvyys vaihtui nyt isolta Yleltä pienelle Alfa TV:lle ja Järviradiolle. Tämän on sanottu olevan kohtalonkysymys koko tangomarkkinoille. Valtakunnallista näkyvyyttä on nyt yritetty pönkittää kiivaasti oman väen voimin sosiaalisen median videoklipeillä ja kuvakoosteilla. Tangoperheen uskollisimmat artistit on tehokkaasti sitoutettu omilla facebook-seinillään kertomaan jokaisesta liikahduksestaan tangon tahdissa.

Asikkalan Jenkkapirtin takahuoneen seinällä on lappu, joka on muusikoiden keskuudessa tuttu maan eri tanssipaikoille sovellettuna. Lapussa lukee: ”Ei kokolihaa soittajille”. Parin vuoden takainen tangokuningas Aki Samuli on julkisuudessa tilittänyt tuntojaan niin paikasta kuin sen eväistäkin. Nyt Seinäjoella hän on yhdessä maalaisrunopojaksi tunnustautuvan turkulaisen kunkun Kyösti Mäkimattilan kanssa uudella televisiokanavallakin vakuutellut, miten tangomarkkinoilla jo useita vuosia kuninkaallisia pihvejä paistavan firman kaltaiset kokolihapihvit ovat tärkeitä peruslättyjä esiintyvien artistien jaksamiseen. Totuus taitaa kuitenkin olla, että kaikki muusikot esiintyviä artisteja myöten joutuvat lämmittelemään Saarioisten eineslaatikoita keikkabussin mikrossa tai nauttimaan niitä ”takahuoneen haaleita makkaroita”, huoltoasemien ja Mantun tapaisten nakkikioskien antimia. Broileria ja pastaa salaatilla tai ilman vedellään sitten kotioloissa keikkoja odotellessa. Jos tarjouksella on.

Uusi tangokuningatar Aino Niemi haaveilee kruunun lisäksi myös lääkärin ammatista.

Torstaina Suomi sai uuden tangokuningattaren. Kouvolalaiselle 18-vuotiaalle Aino Niemelle on helppo povata hienoa musiikkiuraa. Hänen tyylinsä tenhoaa jopa kaiken nähneisiin ja kokeneisiin toimittajiin –  siis niihin oikeisiin alan ammattilaisiin, joiden välityksellä tangomarkkinoiden ja koko Suomen tanssikulttuurin tila kuvastuu suomalaisten sieluihin ja sydämiin. Olen ollut jo kolmen vuoden ajan sitä mieltä, että Aino on se, jota tangomarkkinoilla on odotettu Arja Korisevasta lähtien. Uskoisin niinkin, että kokenut tangotuomariston jäsen Esa Nieminen on myös ajat sitten hoksannut, että hänen tallissaan viihtyneet Katri Helena ja Paula Koivuniemi ovat saaneet upean seuraajan todellisten tähtien tiellä.

Ei ole ollut helppoa valita näin hienosta joukosta sopivaa kuningasta tyylikkäälle kuningattarelle. 

Niin, niistä eväistä. Vaikka Markulla makkaraperunoiden ja upean asisstentin lisäksi on mahtava etulyöntiasema tämän vuoden tangofinaalissa viime vuoden hyvän menestyksenkin vuoksi, ei voitto ole hänelle Lakeuden Ristin kirkossa kuulutettu. Kovimman vastuksen hän saa muutaman tunnin päästä tätä kirjoitettaessa mynämäkeläiseltä Kaiho -yhtyeen solistilta ja haitaristilta Tuomas Salmiselta. Hän on Ainon tavoin myös kisan ensikertalainen. Ensikertalaista Aino kruunauksen jälkeisissä lehtijutuissa kuninkaalliseksi parikseen hieman toivoikin. Tuomaksella oli kuninkaan kruunun lisäksi myös muuta metallia tulessa, kun Kaiho taisteli loppusuoralla Suomen parhaan tanssibändin paikasta. Kova luu oli kuitenkin bändikisassa esimerkiksi Reeta & Lumo. On luontevaa, jos kuninkaalla on taustajoukkonaan Suomen vuoden paras tanssibändi. Mutta kulisseissa tapahtuu paljon ja monenlaista. Kuningatar-Ainon vanhemmille kävi torstaina niin, ettei heille järjestynyt mediamylläkän keskellä muutamankaan sekunnin hetkeä, jolloin he olisivat päässeet onnittelemaan tuoreeltaan oman perheen kuningatarta. Mutta miesten kisan ensikertalainen Tuomas sai heiltäkin kunnon onnentoivotukset. Jo Areenan lavalla Ainoa riensi onnittelemaan myös toisen juoniorikisasta nousseen äiti. Se toinen oli juuri luovuttanut uudelle kuningattarelle kruununsa…

Tyylikäs kunkkukandidaatti Tuomas Salminen onnitteli tuoreeltaan kuningatar Aino Niemen vanhempia ja sai heiltä onnentoivotuksia omalle kuningasmatkalleen.

Uuden kuningattaren ensimmäisten onnitelijoiden joukkoon ehti myös juuri kuningattaren kruunun luovuttaneen kuningattaren äiti.

Yli kolmen vuosikymmenen hienon tangohistorian omaavan Seinäjoen tangomarkkinoiden parhaat päivät on mielestäni nähty. MTV:n ja Ylen aikana tapahtuma kasvoi valtakunnalliseksi brändiksi, joka veti puoleensa niin musiikin kuin mediankin ammattilaisia. Yleisö sai kokea glamouria niin tangokadun tungoksessa, tanssipaikoilla kuin koko kaupungin ilmapiirissäkin. Kökkähenkikin oli silloin voimissaan. Liki kolme vuosikymmentä tapahtumaa paikan päältä seuranneena ja monenlaisia kulissientakaisia vääntöjä kokeneena voin sanoa, että vedenjakajalla ollaan. Taloudellisten paineiden keskellä helposti leikataan ja säästetään, mutta siinä voi jäädäkin pää vetävän käteen. Mutta jos ammattimuusikot laajalla rintamalla, matkan varrella kruunatut kuninkaalliset, ammattitoimittajat ja -kuvaajat haluavat vuodesta toiseen tulla paikalle, ovat tervetulleita ja löytävät sen vanhan kunnon tangotunnelman, pysyy Seinäjoen tangomarkkinat kesätapahtumien kärkijuhlien joukossa. Nyt Aino Niemen kruunauksen jälkeen taiteellisella puolella puuttuu vain se toinen puolikas; Jari Sillanpään kaltainen supertähti. Se ei syty tänä vuonna, mutta ajan myötä kyllä. Ken torstaina kuunteli Sillanpään esiintymistä Tangokadulla, oivaltaa, mistä on kysymys. Tähden tuikkeen pitää yllä toimiva tekniikka ja huippuhieno orkesteri. Ne muusikot. joille ei sitä kokolihaa pitäisi tarjota.

Pitkän linjan muusikko, Seinäjoen tangomarkkinoiden isähahmoihin kuuluva, Auraviihteen  perustaja ja pitkäaikainen toimitusjohtaja Seppo Kulmala sai tämän vuoden Tango-Finlandian. Hän, jos joku, on kunnianosoituksen ansainnut. Hänellä on myös matkan varrella sieltä kulissien takaa tuntuja ja kokemuksia ainakin yhden elämänkertakirjan verran. Sitä  odotellessa taidan ryhtyä kirjoittelemaan omiakin tangomuistelmia …ainakin sinne pöytälaatikkoon…

JUKKA SAARINEN