Tango palaa Raisioon

17 touko


Vuoden 2014 tangokuningatar Maria Tyyster emännöi tänä vuonna Raisioon palaavaa Tangomaratonia.

Monenlaista käännettä hieman yli kolmen vuosikymmenen historiansa aikana kokenut Seinäjoen tangomarkkinat palaa juurilleen, kun uusien kuninkaallisten etsintä alkaa kymmenen vuoden tauon jälkeen lauantaina Raisiossa.

Kymmenen vuotta sitten Seinäjoen tangomarkkinoiden silloinen toimitusjohtaja Pekka Leinonen kertoi julkisuudessa, että ”tapahtumasta halutaan monipuolisempi ja isompi ja Raisiossa tulivat rajat vastaan”. Semifinaalin profiilia haluttiin myös kasvattaa Seinäjoen kaltaiseksi, toki hieman pienemmällä kattauksella. Raisiossa semifinaali järjestettiin vuodesta 1992 alkaen yhteensä 17 kertaa. Pitopaikkana oli tangoväelle tuttu Kerttulan halli.

Turun semifinaali käynnistettiin vuonna 2009 komeasti kolmen päivän tuhdilla paketilla. Aurajoen kaupunkiin tuloa juhlisti myös Yle, jonka kanssa oli saatu aikaan kolmen vuoden sopimus tangotapahtumien televisioinnista. Asialla oli Tampereella pääpaikkaansa pitävä Yle TV2 sekä Radio Suomi ja laaja maakuntaradioiden verkosto. Raisioon päättyi myös yhteistyö  televisiointia hoitaneen MTV3:n kanssa. Maikkarilla tangot olivat saaneet näkyvyyttä kymmenen vuoden ajan. Seinäjoelta lähtöisin ollut kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen toivotti tangot tervetulleiksi Turkuun, kun taas Raision kaupunginjohtaja Kari Karjalainen harmitteli imagollisesti tärkeän tapahtuman poistumista Raisiosta.
Turun ensimmäisen semifinaalin vauhdittamana tangokuninkaaksi ja samalla ainoaksi tangokuninkaalliseksi valittiin heti kättelyssä Caribiassa tangokansan ja tuomariston valloittanut Amadeus Lundberg.

Turun semifinaalit olivat sitten jo esimerkiksi vuonna 2011 täydessä vauhdissa. Silloin nelipäiväiseen tapahtumaan sisältyi niin Sari Tammisen juontaman Kesäillan tangon nauhoitukset Uittamolla kuin 50 parhaan laulajan tangomaraton Hansatorilla, konsertti Hansan estradilla, ravintolailta Galaxissa, Toritangot Turun Kauppatorilla sekä huipennuksena tietenkin suorana televisioitu semifinaali Caribiassa.

Paljon on vettä Aurajoessa virrannut ja paljon on Seinäjoen tangotapahtumakin muuttunut tähän päivään tultaessa. Turussa ei enää tango raikaa, mutta onneksi sentään vielä Raision Myllyssä tangofanit pääsevät kurkistamaan tangon tuomaa glamouria kauppakeskuksen vilinässä järjestettävässä Tangomaratonissa. Vielä viime vuonna maraton järjestettiin keskellä Turkua sijaitsevan yökerhon tiloissa. Maikkarin tapaan myös Yle luopui tangoista ja viime vuonna tangotunnelmaan päästiin enää pienen Alfa TV:n ja Järviradion välityksellä.


Pieni, mutta pippurinen Teijo Lindström (oik) näytti viime vuonna muille kuningaskandidaateille vahvuutensa ja erottui joukosta tangokuningatar Aino Niemen pariksi.

Vielä viime vuonna niin kuningatar- kuin kuningasehdokkaita tangolaulukisaan ilmaantui edustava joukko. Naisten sarjassa kruunun sai kutreilleen nostaa lääkärin ammatista ainakin vielä silloin haaveillut lahjakas kouvolalainen ylioppilas Aino Niemi. Kuningassarjassa pieni, mutta pippurinen Orimattilan Teijo Lindström valloitti yleisön ja tuomariston sydämet aidolla tunteellaan. Kummassakin sarjassa oli viime vuonna mukana monia vuosien varrella tutuiksi tulleita lahjakkaita tangon tulkitsijoita.


Tangolaulukisan konkareihin kuuluva Virpi Piippo on vahva suosikki tänä vuonnakin.

Tänä vuonna tangokuningatar Maria Tyysterin emännöimässä tangomaratonissa huomio kiinnittyy siihen, että naisten sarjassa jo aikaisemmin kyntensä näyttäneitä laulajia on taas mukavasti mukana. Ennakkosuosikkien joukkoon noussevat erityisesti tangoyleisön tutuiksi tulleet ähtäriläinen Nina Åkerman, helsinkiläinen Raisa Laine ja vahvaa karismaa vuosien aikana kerännyt Virpi Piippo Pyhännän Tavaskengän kylästä.


Helsinkiläisessä Raisa Laineessa on  tangokuningatarglamouria vaikka toisille jakaa.


Välivuoden pitänyt Niina Åkerman on vuoden aikana esiintynyt paljon ja päässyt jo levyttämäänkin.

Kuiningassarjassa huomio kiinnittyy Raisiossa erityisesti vuoden 1993 tangokuninkaan Sebastian Ahlgrenin lahjakkaaseen laulajapoikaan Tino Ahlgreniin, joka muutaman vuoden tauon jälkeen on jälleen tosissaan mukana. Monien tuttujen laulajien joukosta kannattaa seurata tänä vuonnakin tamperelaisen Benjamin Enrothin ja kotikentällään estradille nousevan raisiolaisen Teemu Tuomen esityksiä. Myös turkulainen Jere Laakso viihtynee tangomyllyssä kuin kotonaan. Viime vuonna ensimmäistä kertaa mukana ollut huittislainen Petri Kiiski on nyt aikaisempaa vahvemmalla pohjalla. Sellaisella on ollut myös monta vuotta loimaalainen Hans-Veli Huhtala, jolla kenttäkokemusta alkaa tangoistakin olla melkoisesti.


Lahjakas huittislainen laulaja Petri Kiiski on tangoilla mukana nyt toista kertaa.

JUKKA SAARINEN

Raision Myllyn Tangomaratonin jälkeen tangopyöritys jatkuu siten, että 64 laulajan semifinaalista tuomaristo valitsee 8 mies- ja 8 naislaulajaa lauantaina 9.6. Keravalla käytävään Finaalin karsintaan. Se nähdään televisiosta suorana lähetyksenä. Ennen Seinäjokea finalistit ovat mukana Meri-Tango -risteilyllä 18.-19.6. (TallinkSilja Baltic Princess). Tangokuningas valitaan Seinäjoen tangomarkkinoilla torstaina 12.7. ja tangokuningatar lauantaina 14.7. Lisätietoa tangoista löytyy netistä osoitteesta: www.tangomarkkinat.fi